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UNITED STATES
0 ~ NUCLEAR REGULATORY COMMISSION.

REGION I1
101 MARIETTA ST., KW, SUTE 3100

ATLANTA, GEORGIA 030

2I4 1983

MEMORANDUM FOR: J. M. Puckett, Enforcement Specialist

FROM: B. W. Jones, Regional Counsel

SUBJECT: BROWNS FERRY DISPOSAL OF WASTE OIL

Recently you asked that I review the regulations and answer four questions
related to the disposal of waste oil at Browns Ferry Nuclear Power Plant. The
questions specifically related to Browns Ferry's disposal of the.waste oil, which
was slightly contaminated, by sale to an oil recycling facility for processing
and release to the general public. I have researched this issue and discussed it
with personnel from ELD and NMSS to arrive- at the following answers to your
questions.

1. Can Appendix B be utilized for disposal of material other than water or air?

.Yes. 10 CFR 20.106 references Appendix B in establishing when a licensee
may release "radioactive materials" to unrestricted areas< The fact that
Appendix B is written in terms of air and water is not inconsistent with a
broad interpretation of the term. "radioactive materials".ý Rather, -the
regulation's reference to Appendix B establishes limits for the discharge.of
any "radioactive materials" (including wasteoil) into either water or air
in unrestricted areas.

2. Can material such as oil (or water) contained in 55-gallon drums or other
tanks be considered as an effluent under 20.106?:

The answer to this question, while not completely clear, is that such
material would not be an effluent. "Effluent" is not specifically defined
in either the regulations or NRC case law. The dictionary definition of
"effluent" is that an effluent is something which flows out. The. language
of 10 CFR 20.106(b) speaks in terms of flow rates and releases to the air
and water, which is consistent with the dictionary definition of
"effluents".

The only regulation which references any kind of packaged material when
speaking of effluents is 10 CFR 50.34a(b)(3), which discusses packaging of
solid wastes derived from the treatment of effluents. Thus, this reference
to packaging would not indicate that the packaged material i'tself would be
an effluent.

Since the oil is not flowing out of the plant into either air or water, it
would not appear that oil (or other materials) which are encased in drums or
tanks would be "effluents" within the meaning of 10 CFR 20.106.
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3. Under what conditions can a power reactor licensee utilize Part 30 for
disposal of byproduct material?.

Part 30 requires the licensing of the manufacture, production, transfer,
receipt, acquisition, ownership, or possession of byproduct material unless
such action, falls within one of the exemptions in Part 30 or Part 150
(10 CFR 30.3).

Part 150 deals with exemptions relating to activities over offshore waters
in Agreement States. Under 10 CFR 150.15(a)(6) the exemption in Part 150
does not apply to the transfer of materials to persons which would be exempt
from the requirements of Parts 30 and 40.

Similarly, the exemption for "exempt' concentrations" found in 10CFR 30.14

is restricted. 10 CFR-30.14(d) states:

"No person may introduce byproduct material into .a product or
material knowing or having reason to believe that it will be
transferred to persons exempt under this section or equivalent
regulations- of an Agreement State, except in accordance with a
license issued pursuant to §32.11 of this chapter or the general
license provided in §150.20 of Part 150."

The provisio.n for "exempt quantities", 10 CFR 30.18, also provides in.
subpart (d) that:

"No person may, for purposes of commercial distribution,
transfer byproduct material in the individual quantities set
forth in §30.71 Schedule B, knowing or having reason to
believe that such quantities of byproduct material will be
transferred to persons exempt under- this section- or
equivalent. regulations of an Agreement State, except in
accordance with a license issued under §32.18 of this
chapter, which license states that the byproduct . material
may be transferred by the licensee to persons *exempt under this
section or the.eouivalent regulations of an Agreement State."•

The above provisions, when read in conjunction with the licensing provisions
of §32.18, make it clear that the regulations do not contemplate the
transfer of byproduct material from a person or group possessing the
material to a person or group exempt from licensing requirements, absent
the party with possession obtaining a license. This interpretation is
further supported by ..10 CFR §30.41 on transfer of byproduct material. That
provision provides that a licensee can transfer byproduct material to an
exempt party. Thus,. unless. the transferor 'has a license it would not appear
the regulations aliow the transfer of byproduct material, even in exempt
quantities or concenr-ations, to another exempt party.
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A Power reactor licensee does not automaticall.y have a license for all
-actions which would be covered by Part 30, et.al., on byproduct materials.
As evidenced by the fact that reactor licenses, including Browns Ferry's
licenses, contain specific provisions concerningPart 30 (i.e., specifically
authorizing the receipt and use of neutron producing material under Part 30,
et.al), it would appear that a. reactor licensee is to be. treated no
differently than any 6ther-party handling byproduct materia.l.

4. Did this licensee viblate the requirements for disposal of- licensed
byproduct material?

In the present case the licensee (TVA) relied on 10 CFR 20.106 and
Appendix B to Part 20 in' transferring waste. oil containing -radioactive
material to the recycling vendor. 'As discussed above, this does -not appear
to be an appropriate application-of the Part 20 provisions on effluents and
the licensee can not rely on those provisions for the disposition of the
waste oil.

While the exemption provisions of Part 30 could apply in order to relieve
individuals from the requirement of obtaining a license to possess the
byproduct material" the provisions dealing-with exemptions. (including the
exemptions in part 150) are clear that the exemptions do not apply to the
transfer- of byproduct materials to an exempt party. Thus, since the ;
licensee transferred byproduct material (waste oil) to an exempt individual
(the recycling company) and the licensee's license for the reactor did not
contain a provision allowing such action under Part'30 et.al., the licensee
was in violation of the regulations.

There are several ways in which the licensee could cure its violation.

a. The licensee could obtain a license for the transfer'of the byproduct
material under 10 CFR 32.11. or 32.18. Such a 1-icense could be- a
general license covering .transfer of all byproduct material meeting
certain standards (most likely the standards-used would be the exempt
quantities. and concentrations in Part 30) or a specific 'license
covering waste oil -disposal only. This would involve NMSS review and
approval.

b. The licensee could amend its reactor -license to include within that
license a provision for transfer of the byproduct. material. This.-could
be done by including authorization in the license to transfer byproduct
material- under Part 30, et.al. Note that this option-would involve NRR
approval of the license amendments.

c. Finally, if the waste oil recylcing facility received a license for
possession and/or transfer of b-yproduct material, the utility could
then use the exemption provisions of 10 CFR Part 30, .as applicable,
since they-would no longer be 7-'i :n the transfer to a- exempt party.
This licensing review, would be cocructed by NMSS. " -
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If the utility adopts option a. or b., or the recycling facility obtains a
license as indicated in option c., the licensee could transfer the waste oil
meeting the exemption requirements (or other requirements established in the
license) to the recylcing facility without violating the regulations.

B. Jones

cc; J. P. O'Reilly
R. Martin
D. M. Verrelli
A. F. Gibson


