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December 15, 1999

NUCLEAR ENERGY INSTITUTE 

DOCKET MMR.,S 
PROPOSED RULE F1 .6"0 

(bYAR532~70)

'-BavigJ.Mý;-een' " 
DIRECTOR, ENGINEERING 
NUCLEAR GENERATION DOISION

Secretary 
U.S. Nuclear Regulatory Commission 
Washington, DC 20555-0001

Attention: Rulemakings and Adjudications Staff

SUBJECT: Transmittal of Comments on Proposed Change to 10 CFR Part 50, 
Emergency Core Cooling System Evaluation Models (64 Fed. Reg.  
53270) Request for Comments

PROJECT NUMBER: 689 

Dear Sir or Madam: 

The Nuclear Energy Institute has received comments from a number of licensees on 
the proposed rulemaking to 10 CFR Part 50, Emergency Core Cooling System 
Evaluation Models, issued for public comment on October 1, 1999. The purpose of 
this letter is to forward these comments and recommended changes to the NRC for 
consideration prior to finalizing the proposed rule.  

In general, the industry comments received by NEI were in favor of the proposed 
rulemaking. There were a number of comments requesting clarification of the 
language in the proposed rule and several responses to the section entitled, "Issues 
for Public Comment." The comments received by NEI have been consolidated and 
are included in an enclosure. NEI supports the proposed rulemaking and is 
encouraged to see the NRC pursue changes, such as this one, that offer relief from 
unnecessarily burdensome regulation.  

Response to these comments and any other questions regarding this letter or the 
enclosure should be directed to Jim Riley at NEI (202-739-8137 or jhr@nei.org).  

Sincerely, 

David J. Modeen 

JHR 
Enclosure
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Enclosure

Comments on Proposed Rulemaking on 
Emergency Core Cooling System Evaluation Models 

1. Issue for Public Comment #1: "The current rule states that the required 2
percent analysis margin is to account for "such uncertainties as instrumentation 
error. " (Emphasis added). This suggests that the 2-percent margin was 
intended to account for other sources of uncertainty in addition to 
instrumentation error. However, explicit documentation of the basis for the 
value of the margin does not appear to be contained in the rulemaking record for 
the original 1974 ECCS rulemaking. The Commission is interested in whether 
there are other sources of uncertainty, relevant to sources of heat following a 
LOCA, that should be considered when licensees seek to reduce the margin in 
the Appendix K requirement for assumed power. If other contributors are 
suggested, a clear technical justification should accompany the suggestion." 

Response: NEI has not identified any additional uncertainties that should 
have been covered in the 2% Reactor Thermal Power (RTP) uncertainty in 
addition to normal power measurement instrument uncertainties. We interpret 
the 2% RTP allocation to be only power measurement instrument uncertainties.  

2. Issue for Public Comment #2: Are there rulemaking alternatives to this 
proposed rule that were not considered in the regulatory analysis for this 
proposed rule?" 

Response: NEI has not identified any other rulemaking alternatives to this 
proposed rule that would better reduce the unnecessarily burdensome regulatory 
requirements or avoid unnecessary exemption requests.  

3. Issue for Public Comment #3:: "What criteria should be used for 
determining whether a proposed reduction in the 2 percent power margin has 
been justified, based upon a determination of instrumentation error? For 
example, should a demonstrated instrumentation error of 1 percent in power 
level be presumptive of an acceptable reduction in assumed power margin of 1 
percent?" 

Response: The criteria to use in determining whether a proposed reduction in 
the 2% power margin has been justified should be based on instrument error. It 
has already been concluded that margin exists elsewhere in LOCA to allow 
avoiding an unnecessary 2% power measurement uncertainty. Therefore, no
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additional margin is warranted, and assumed power level should be based solely 
on rated power level with instrument uncertainty.  

ECCS evaluation models use conservative codes applied conservatively.  
Licensees should be allowed to approach the power margin associated with the 
Appendix K criteria on a safety neutral basis. The overall impact on safety 
should be considered and the result should either be neutral or demonstrate 
additional safety benefit. For example, a straight 1 percent "even trade" should 
be allowed if the probability of exceeding the current appendix K analytical 
safety limit of 1.02 does not increase. This would prevent a condition that is less 
safe than the present operating condition allows.  

4. Issue for Public Comment #4: "How should the proposed rule address cases 
in which licensees determine that power measurement instrument error is 
greater than 2 percent?" 

Response: The Appendix K LOCA should be performed at the rated thermal 
power level plus power level measurement uncertainties, whether they are 1% of 
RTP or 3% of RTP. Licensees are required to maintain the validity of their 
Safety Analysis regardless of the proposed rule. Should a licensee find that its 
uncertainty analysis does not support the required margin assumed in its Safety 
Analysis, it is incumbent upon the licensee to limit operation of its plant (derate 
if necessary) in order to maintain the validity of its Safety Analysis. For 
example, if the plant is rated at 3411.00 MWt, and if the LOCA analysis is done 
at 3479.22 MWt (1.02 * 3411.00), then the allowable rated thermal power level 
should be derived from the revised power measurement uncertainties. If the 
uncertainty is found to be 3% of RTP, then the reactor should be derated. The 
increase in measurement uncertainties from 2% to 3% would result in a derating 
of 0.97% RTP ((3377.88 - 3411.00) / 3411). This assumes that the measurement 
uncertainties have not increased due to the reduced rated thermal power level.  
If they are found to be higher at this reduced power level, then the revised RTP 
should be adjusted downward accordingly or the facility should demonstrate that 
the amount of the power measurement uncertainty greater than 2% can be 
accounted for in existing PCT margin to 2200 degrees F. Alternatively, the 
increase in instrument measurement uncertainties could be offset by the 
identification of other conservatisms in the Appendix K methodology that can be 
credited without a reduction in the margin of safety of the facility.
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5. Uncertainties from Additional Heat Sources: Utilities will be able to use 
this rule to reduce their decay heat input to Appendix K evaluations by 
performing a 50.59 evaluation that uses their power measurement uncertainty 
to ensure that the expected decay heat bounds the full rated plant power plus 
the uncertainty value. This uncertainty value should include the effects of 
uncertainty in feedwater flow, feedwater temperature measurement, blowdown 
flow, blowdown temperature, feedwater pressure, etc.  

Recommended Change: If there are any specific calculation requirements (i.e.  
allowance for RCP heat, letdown flow losses, etc.) the final rule should contain 
reference to or guidance on the expected treatment of these types of 
considerations.  

6. Consistency Among NRC Documents: Besides the proposed § 50.46 rule 
change, there are other NRC documents that provide NRC staff positions 
relative to heat balance uncertainty and reactor power level. For example, it is 
assumed that the basis for the 1.02 multiplier in Reg. Guide 1.49, Power Levels 
of Nuclear Power Plants, is also heat balance uncertainty. In addition, some 
plants may not be committed to Reg. Guide 1.49 and others may have non-LOCA 
analyses which place a two percent uncertainty on assumed power level.  

Recommended Change: Conforming changes to Regulatory Guide 1.49 are 
necessary to replace the 1.02 power level requirement. NRC staff should ensure 
that other conforming changes are not overlooked.  

7. Requirement for Upgrade to Feedwater Flow Measurement: The 
proposed rule discusses the fact that the current Appendix K requirement for 
margin on assumed power level can be reduced as long as justified by a power 
level uncertainty analysis. However, under the sections "Conservatisms in 
Appendix K ECCS Evaluation Model" and "Calorimetric Uncertainty and 
Feedwater Flow Measurement," it is implied that the basis for the proposed rule 
is application of upgraded feedwater flow technology.  

Recommended Change: The rule language or associated implementing 
guidance should make it clear that even licensees utilizing a venturi-based 
system for feedwater flow measurement may apply the provisions of the final 
rule if supported by the appropriate uncertainty analyses.
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8. Reportability Under 10 CFR 50.46(a)(3): In the section entitled "Section-by
Section Analysis - Appendix K to Part 50--ECCS Evaluation Models (I)(A) 
Sources of heat during the LOCA," the NRC mentions the subject of reportability 
pursuant to 10 CFR 50.46(a)(3). Therein the NRC states: 

"Estimated changes in ECCS performance due to revised analysis 
inputs are reported under Sec. 50.46 (a)(3), at least annually." 

This statement may be misleading and needs further clarification. Our 
understanding is that 10 CFR 50.46(a)(3) does not apply to changes in peak clad 
temperature (PCT) resulting from plant specific analysis input parameter values 
(i.e., plant specific design information). The industry, and we believe the NRC, 
has always interpreted this requirement as relating to ECCS Evaluation Model 
input parameters not plant design input parameters; which can be inferred from 
the above statement.  

Recommended Change: NEI believes that the wording should be clarified in 
the publication of the final rule to assure that the intent is clear. NEI suggests 
the following language: 

"•Estimated changes in ECCS performance due to revised 
Evaluation Model inputs are reported under Sec. 50.46 (a)(3), at 
least annually. Changes resulting from plant specific design 
parameter changes, including cycle-to-cycle reload fuel 
parameters, are not reportable under 10 CFR 50.46(a)(3)." 

We base our interpretation on two sources. First, from the Statement of 
Consideration (SOC) for the 1988 change to 10 CFR 50, Appendix K rulemaking 
(53 FR 35996). The SOC sheds some light on the question of reportability for 
PCT changes due to input parameters, whether caused by reload cycles or other 
facility changes. The NRC explained in response to a commentor: 

"One commentor interpreted the use of the words 'or in the 

application of such a model' as requiring reporting when facility 
changes" ... "resulting in model input changes, occur." 

"The regulatory language referred to is intended to ensure that 
APPLICATIONS OF MODELS to areas not contemplated during 
initial REVIEW OF THE MODEL do not result in errors by 
extending a MODEL beyond the range that it was 
intended."(Emphasis added.) 
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In its response, the NRC clarified its intent for the word "application" to 
distinguish it from application in the sense of the execution (i.e., running) of 
computer cases using plant-specific input parameters which may change due to 
cycle-to-cycle reload fuel or facility modifications. The NRC response indicates 
that its reportability interest is with the Evaluation Model itself, both overall 
and its individual component models. The NRC reviewed various models and 
correlations and approved their makeup, ranges of applicability, degree of 
inherent conservatism and so on. Undoubtedly, the NRC knows that cycle-to
cycle reload fuel differences or facility modifications would occur over a plant's 
operating life. Such design parameter changes would in turn affect the input 
parameters which drive an evaluation model to generate the plant and cycle 
specific result documented in the Safety Analysis Report or Reload Analysis 
Report. Therefore, we conclude that changes in PCT caused by plant specific 
input parameter changes to design information fall outside the scope of 
reportability under 10 CFR 50.46(a)(3). We believe that the NRC's intent for the 
word "application" is rightly connected only to the application of the approved 
models in a proper manner and within their proper ranges of applicability; as 
originally reviewed and approved by the NRC.  

The second source of information regarding the applicability of 10 CFR 
50.46(a)(3) comes from direct feedback from a former NRC staff reviewer from 
the Reactor Systems Branch. During meetings related to a vendor's evaluation 
model, a member of the vendor's staff received verbal confirmation from the then 
cognizant Reactor Systems Branch reviewer that PCT changes resulting from 
input changes to facility design parameters are not encompassed by 10 CFR 
50.46(a)(3). Rather, the reporting requirement was applicable only to changes to 
the Evaluation Model itself, including changes to input parameters that 
controlled how a particular model functioned relative to what had been 
originally reviewed and approved by the NRC.

-5-


