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From: <KirkseyW hatley/HCS/AlabamaDepartment ofPublicHealth @ adph.state.al.us> 
To: OWFNDO.owflpo(TJO) 
Date: Mon, Nov 15,1999 4:29 PM 
Subject: Request for Information (SP-99-074) 

Response to Question Number 42: 

"Waste" is defined in Rule 420-3-26-.01 (2)(a)1 14 of Alabama Radiation 
Protection Rules (ARCR). The definition is consistent with the 10 CFR 
61.2 definition.  

"Disposal" is not defined in ARCR. However, the "authorized methods 
of disposal" are listed in Rule 420-3-26-.03(33)(a). The rule is 
equivalent to 10 CFR 20.2001 (a). It does not contain the thoughts 
captured by the 10 CFR 61.2 definition of "disposal".  

"Effluent" is not defined in ARCR. It is always used in terms of 
"airborne" and "liquid" 

releases as in equivalent tables in 10 CFR 20.  

"Byproduct material" is defined in Rule 420-3-26-.01(2)(a)17. The 
definition is consistent with the 10 CFR 30.4 definition , except that 
the ARCR definition also includes mill tailings from uranium and thorium 
ore extraction.  

"Transfer" is not defined. When used, as in ARCR 
420-3-26-.03(33)(a)1., it always includes the phrase "to an 
authorized recipient as specified in .....-. " 

"Release limits" is not defined. The term is always used in 
relationship to release to the sanitary sewerage system, airborne 
releases, or releases of C-14 and H-3.  

Response to Question Number 43: 

(a). Yes it is possible. The question becomes one of how the NRC would 
react. Alabama has always understood the licensed radioactive 
material never becomes "exempt". We understand the importance of 
not releasing "radioactive material" except as authorized.  
WE also understand the importance of honoring our commitment of 
being consistent and compatible with NRC.  

(b) The question of being able to ban the import of MSC nickel is 
more difficult to answer. By way of issuing orders through this 
office and through actions by the State Attorney General Office, I 
am advised that the probable answer to the question is "yes".  
Issuing orders to a non-licensee can be done. However, the 
effectiveness of that order would be in question. If someone 
received the "exempt" material in Alabama, this office would not be 
advised. Persons can receive quantities of radioactive material and 
be exempt from the rules provided the concentrations are below 
"exempt quantities" limits.  

(c) Yes. But I am not sure that it would be all bad. This issue has 
raised its head because the Federal Agencies responsible for the 
fragmented national radiation policies of this country have
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failed miserably to deal with the issue of disposing of 
"nonharmful", very low-level quantities of radioavtive material. We 
have wasted much needed resources taking care of nonproblems. I know what 

to do with curie quantities of contamination. Contamination that is 
barely detectable, and perhaps even below background (other 
isotopes) is a problem! NRC, EPA, DOE, FDA, etc., need to sit down 
together, at the senior (top) management level, and resolve 
this problem immediately! Its OK for a nuclear medicine patient to 
give 500 millirems dose to a member of the public, but if a 
little exposure comes from contaminated nickel or NORM sources, Congress 

and everybody gets upset. It makes no sense! 

The following responses relate to the six questions contained in the 
attachment: 

1. Up until NUREG/CR 5849 was released, we used Reg. Guide 1.86. I might 
add that we have been involved in contamination clean-ups. In every case 
we have consulted with NRC staff and followed NRC's recommendations. For 
NORM, CRCPD's "NORM Commissions Guides" are being used on a 
case-by-case basis. These guides apply to all types of radioactive 
material.  

2. Radiation Protection Rules include release criteria and limits.  
Several licenses have license conditions added for imphasis or special 
conditions. Guidance in the form of documents is also provided. The 
Agency can always issue orders to deal with any action where other 
methods are not immediately available.  

3. As stated in "1 ." above, Reg. Guide 1.86 was used until the release 
ofNUREG/CR 5849. Currently we are working with the Army as they use 
MARSSIM in decommissioning Ft. McCellan in Alabama. We have the 
capability of using either.  

4. This office has a wide variety of field survey instruments - microR 
meters, GM -pancake, portable sodium iodide, and we contract with a 
sister state agency for laboratory analysis of any samlpes. In 
addition, the National Radiation Laboratory is located next door to 
the contract laboratory. This is the best equipped radiation laboratory 
in the world today. This lab has also been used in the past.  

5. We have always understood that licensed radioactive material never 
becomes exempt, even when the activity falls below the exempt quantity 
limits. That has always been enforced upon our licensees. It will never 
likely reach the "zero level"; therefore, we still apply NRC criteria 
to empty containers, cups, etc. used in connection with licensed 
materials that is disposed of as normal refuse. That is "no detectable 
radioactivity above the background level of a suitable survey instrument 
used to survey the material prior to disposal." The suitability of the 
survey instrument is determined at the time of license application 
review (one reason why applications should be reviewed before issuing a 
license).  

6. We have no licensee in this category.

Please advise me if my response is not adequate.
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