
David D. Snellings, Jr., Director 
Division of Radiation Control & 
Emergency Management 

Arkansas Department of Health 
4815 West Markham Street, Slot 30 
Little Rock, AR 72205-3867

BEC 2 1999

Dear Mr. Snellings: 

I am responding to your October 26, 1999 letter on the licensing of a large irradiator facility.  

Your question concerns an applicant who is seeking a license for an irradiator at a facility 
that previously contained an irradiator facility in the past. Your question is whether the Nuclear 
Regulatory Commission (NRC) would consider the proposed facility to be a newly constructed 
facility for purposes of applying the requirements In 10 CFR Section 36.39, which apply to 
"irradiators whose construction begins after July 1, 1993." 

It is our understanding that the facility in question here has not operated as an irradiator since 
1994. At that time, the radioactive sealed sources were removed. Subsequently, the product 
conveyor system and the process control equipment were also removed. Under the previous 
owner, the facility was decommissioned and the license was terminated in October 1998.  
Under these conditions, we believe the facility should no longer be considered an "irradiator" 
for the purposes of applying §36.39. Accordingly, any new irradiator assembled at the site must 
meet the design requirements of §36.39.  

We understand that this is a matter of regulatory interpretation. The intent of the language in 
the first sentence of §36.39 is to clarify that operating irradiators constructed before July 1, 
1993 are not required to disrupt operations in order to implement the design requirements of 
10 CFR §36.39. However, in this case, where a new irradiator is being assembled and installed 
in the building that had once contained an irradiator, we believe that it is appropriate to require 
the current design requirements as reflected in §36.39. Accordingly, even absent the 
application of §36.39 in this particular case, we would seek to impose the substantive design 
requirements through license conditions.  

I hope that we have satisfactorily addressed your question.  

Sincerely, 

Originl Sined Sr 
PAUL H. LOHAUB 

Paul H. Lohaus, Director 
Office of State Programs
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O UNITED STATES 
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION 

WASHINGTON, D.C. 20555-0001 

r4 4 001 December 21, 1999 

David D. Snellings, Jr., Director 
Division of Radiation Control & 
Emergency Management 

Arkansas Department of Health 
4815 West Markham Street, Slot 30 
Little Rock, AR 72205-3867 

Dear Mr. Snellings: 

I am responding to your October 26, 1999 letter on the licensing of a large irradiator facility.  

Your question concems an applicant who Is seeking a license for an Irradiator at a facility 
that previously contained an Irradiator. Your question is whether the Nuclear Regulatory 
Commission (NRC) would consider the proposed facility to be a newly constructed facility for 
purposes of applying the requirements In 10 CFR Section 36.39, which apply to "irradiators 
whose construction begins after July 1, 1993." 

It is our understanding that the facility in question here has not operated as an Irradiator since 
1994. At that time, the radioactive sealed sources were removed. Subsequently, the product 
conveyor system and the process control equipment were also removed. Under the previous 
owner, the facility was decommissioned and the license was terminated in October 1998.  
Under these conditions, we believe the facility should no longer be considered an *irradiator" 
for the purposes of applying §36.39. Accordingly, any new irradiator assembled at the site must 
meet the design requirements of §36.39.  

We understand that this is a matter of regulatory interpretation. The Intent of the language In 
the first sentence of §36.39 is to clarify that operating irradiators constructed before July 1, 
1993 are not required to disrupt operations in order to implement the design requirements of 
10 CFR §36.39. However, in this case, where a new irradiator is being assembled and Installed 
In the building that had once contained an irradiator, we believe that It is appropriate to require 
the current design requirements as reflected in §36.39. Accordingly, even absent the 
application of §36.39 In this particular case, we would seek to impose the substantive design 
requirements through license conditions.  

I hope that we have satisfactorily addressed your question.  

Paul H. Lohaus, Director 
Office of State Programs



David D. Snellings, Jr., Director 
Division of Radiation Control & 

Emergency Management 
Arkansas Department of Health 
4815 West Markham Street, Slot 30 
Little Rock, AR 72205-3867 

Dear Mr. Snellings: 

I am responding to your October 26, 1999 letter on the censing of a large Irradiator facility.  

Your question concerns an applicant who Is seeking a icense for an irradiator at a location 
that contained an irradiator facility In the past. Your q estion Is whether the Nuclear Regulatory 
Commission (NRC) would consider the proposed facir to be a newly constructed facility for 
purposes of applying the requirements In 10 CFR Se ion 36.39, which apply to irradiators 
whose construction begins after July 1, 1993." 

It is our understanding that the facility in question he e has not operated as an Irradiator since 
1994. At that time, the radioactive sealed sources ere removed. Subsequently, the product 
conveyor system and the process control equipmen were also removed. Under the previous 
owner, the facility was decommissioned and the li nse was terminated in October 1998.  
Under these conditions, we believe the facility sho d no longer be considered an "Irradiator" 
for the purposes of applying §36.39. Accordingly, ny new irradiator assembled at the site must 
meet the design requirements of §36.39.  

We understand that this Is a matter of regulatory terpretation. The intent of the language In 
the first sentence of §36.39 Is to clarify that ope ing Irradiators constructed before July 1, 
1993 are not required to disrupt operations in o erto implement the design requirements of 
10 CFR §36.39. However, in this case, where a ew irradiator is being assembled and installed 
in the building that had once contained an Irradil tor, we believe that it Is appropriate to require 
the current design requirements as reflected in 36.39. Accordingly, even absent the 
application of §36.39 in this particular case, we ould seek to impose the substantive design 
requirements through license conditions.  

I hope that we have satisfactorily addressed y ur concerns.  

S cerely, 

aul H. Lohaus, Director 
ice of State Programs 
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David D. Snellings, Jr., Director 
Division of Radiation Control & 

Emergency Management 
Arkansas Department of Health 
4815 West Markham Street, Slot 30 
Little Rock, AR 72205-3867 

Dear Mr. Snellings: 

I am responding to your October 26,1999 letter on the lice ing of a large irradiator facility.  

Your question concerns an applicant who Is seeking a licen e for an irradiator at a location 
that contained an Irradiator facility in the past. Your questi n Is whether the Nuclear Regulatory 
Commission (NRC) would consider the proposed facility to e a newly constructed facility for 
purposes of applying the requirements in 10 CFR Section 6.39, which apply to "irradiators 
whose construction begins after July 1, 1993." 

It is our understanding that the facility In question here ha not operated as an Irradiator since 
1994. At that time, the radioactive sealed sources were moved. Subsequently, the product 
conveyor system and the process control equipment wer also removed. Under the previous 
owner, the facility was decommissioned and the license as terminated in October 1998.  
Under these conditions, we believe the facility should no nger be considered an "irradiator" 
for the purposes of applying §36.39. Accordingly, any n w irradiator assembled at the site must 
meet the design requirements of §36.39.  

We understand that this is a matter of regulatory interp tation. The Intent of the language in 
the first sentence of §36.39 is to clarify that operating irr diators constructed before July 1, 
1993 are not required to disrupt operations In order to I .plement the design requirements of 
10 CFR §36.39. However, in this case, where a new I diator is being assembled and installed 
In the building that had once contained an irradiator, w believe that It is appropriate to require 
the current design requirements as reflected in §36.39. Accordingly, even absent the 
application of §36.39 In this particular case, we would ek to Impose the substantive design 
requirements through license conditions.  

I hope that we have satisfactorily addressed your con ins.  

Sincerely, 

Paul H. haus, Director 
Office of tate Programs 
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David D. Snellings, Jr., Director 
Division of Radiation Control & 

Emergency Management 
Arkansas Department of Health 
4815 West Markham Street, Slot 30 
Little Rock, AR 72205-3867 

Dear Mr. Snellings: 

I am responding to your October 26, 1999 letter on the li rising of a large irradiator facility.  

Your question concerns an applicant who is seeking a lic rnse for an irradiator at a location 
that contained an irradiator facility in the past. Your ques ion is whether the Nuclear Regulatory 
Commission (NRC) would consider the proposed facility be a newly constructed facility for 
purposes of applying the requirements In 10 CFR Sectio 36.39, which apply to "irradiators 
whose construction begins after July 1, 1993." 

It is our understanding that the facility In question here s not operated as an irradiator since 
1994. At that time, the radioactive sealed sources were removed. Subsequently, the product 
conveyor system and the process control equipment w e also removed. Under the previous 
owner, the facility was decommissioned and the license was terminated in October 1998.  
Under these conditions, we believe the facility should n longer be considered an "irradiator" 
for the purposes of applying §36.39. Accordingly, any ew Irradiator assembled at the site 
must meet the design requirements of §36.39.  

We understand that this is a matter of regulatory Inte retation. The intent of the language in 
the first sentence of §36.39 is to clarify that operating radiators constructed before July 1, 
1993 are not required to disrupt operations in order to implement the design requirements of 
10 CFR §36.39. However, in this case, where a new "radiator Is being assembled and installed 
in the building that had once contained an irradiator, e believe that it is appropriate to require 
the current design requirements as reflected in §36.3 . Accordingly, even absent the 
application of §36.39 in this particular case, we woul seek to impose the substantive design 
requirements through license conditions.  

I hope that we have satisfactorily addressed your co cems.  

Sincere y, 

Paul H Lohaus, Director 
Office f State Programs 
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David Snellings, Jr., Director 
Division o Radiation Control & 
Emergen Management 

Arkansas De rtment of Health 
4815 West Ma am Street 
Little Rock, AR 7 05-3867 

Dear Mr. Snellings: 

I am responding to your ctober 26, 1999 letter on the licensing of a large irradiator facility.  

This is to co comments ade to you by the staff that a new application for licensing an 
"irradiator facility sh%- be rev wed in accordance with the requirements in 10 CFR Part 36 and 
NUREG-1556, Volume 6. d not recommend that a new facility be licensed based on pre- /AA 

1993 requirements especially gi that no original documentation, including as-built drawings 
and blueprints, was provided to ven .smic structural integrity.  I 
10 CFR Part 36, "Licenses and Radiati Safe quirements for Irradiators" was published on 
February 9, 1993 and became effective July 1, 19 The Agreement States were required 
to adopt a compatible rule no later than J 1, 1999 in or o maintain compatibility.  
Alternatively, Agreement States may utilize 'cese conditions w chieve the same 
objectives as 10 CFR Part 36.  

I hope that we have satisfactorily addressed yo ,concerns.  
Sincer y, 

Paul H. Loh s, Director 
Office of Stat Programs 

Distribution: 
DIR RF (9-231) DC PDR (YES/NO) 
SDroggitis OPP 
LMclean, RSAO R-IV 
Arkansas File 

DOCUMENT NAME: G:\LAB\PART36.WPD 

To receive a copy of this document, Indicate In the box: C" = *ut chmnenclosure "E = with attachme enclosure W = No copy 

OFFICE -ASP I ,,__N.5:D, [ 0 oP:D I 
NAME I FCo mp VCooliw1&, I PHLoh us 
DATE 1/1199 1 199 11/I/99 11/ V99

g4�42•

SP FILECODE: S-)

Id

4



David D. Snellings, Jr., Director 
Division of Radiation Control & 

Emergency Management 
Arkansas Department of Health 
4815 West Markham Street, Slot 30 
Little Rock, AR 72205-3867 

Dear Mr. Snellings: 

I am responding to your October 26, 1999 letter on the I censing of a large irradiator facility.  

The applicant is planning to reactivate a decommission, d irradiator facility. Your question is 
whether the Nuclear Regulatory Commission (NRC) w uld consider the proposed facility to be a 
newly constructed facility for purposes of applying the equirements in 10 CFR Section 36.39, 
which apply to "irradiators whose construction begins fter July 1, 1993." 

It is NRC's view that after an irradiator is decommissi ned and the license is terminated, any 
proposed irradiator at the facility should be considere an irradiator that is not yet constructed.  
Therefore, the requirements in 10 CFR Section 36.3 would apply.  

I hope that we have satisfactorily addressed your co cerns.  

Sincere 

Paul H Lohaus, Director 
Office f State Programs 
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